Poklon na oljnem platnu

Poklon na oljnem platnu – Z ljubeznijo, Vincent (Loving Vincent, 2017)

 

Lovro Smrekar, 1. letnik Gimnazije Poljeane

 

Leto po samomoru slikarja Vincenta Van Gogha se družinski prijatelj Armande trudi poiskati naslovnika za Van Goghovo zadnje pismo in se obenem prelevi v neke vrste »zasebnega preiskovalca«. Podobno kot antijunaki v filmih noir sestavlja mozaik slikarjevega življenja, srečuje različne ljudi, ki imajo vsak svojo zgodbo o slikarjevem samomoru. Nazadnje si še sam oblikuje predstavo o bohemskem umetniku.

 

Kot hommage velikemu slikarju film ustvarja občutek, da so Van Goghove slike oživele in pripovedujejo zgodbo o njem. Animatorji so z gibanjem igralcev (na greenscreenu) z ozadji, naslikanimi z oljem, poskušali poustvariti Van Goghove umetnine. Po njih je zasnovana večina prizorov, ki spremljajo Armandejevo zgodbo, pa tudi protagonisti izgledajo kot slikarjevi portretiranci. Črno-beli flashbacke, ki prikazujejo čas njegovega življenja, so oblikovali po fotografijah iz tistega obdobja. Vsaka drobna poteza čopiča pride do izraza in skupaj z živahnimi barvami ustvari bogato filmsko okolje francoskega podeželja. Minimalna poteza čopiča na obrazu posameznega lika povsem spremeni čustveno ozračje.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki