Čarobna gora / The Magic Mountain

Čarobna gora / The Magic Mountain

Anca Damian

Romunija, Poljska, Francija, 2015, dcp, 89:00

v angleščini s slovenskimi podnapisi

Režija: Anca Damian


Scenarij: Anca Damian, Anna Winkler


Animatorji: Theodore Ushev, Sergiu Negulici, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Tomek Ducki


Glasba: Alexander Balanescu


Zvok: Frédéric Théry, Sebastian Wlodarczyk

Glasovi: Jean-Marc Barr, Lizzie Brochère

Producenti: Anca Damian, Guillaume de Seille, Bénédicte Thomas, Joanna Ronikier, Włodzimierz Matuszewski


Koprodukcija: Studio Miniatur Filmowych, Studio Video Art, Krakow festival Office, Telewizja Polska

Produkcija: Aparte Film, Filmograf, Arizona Productions

Biografija Adama Jacka Winklerja se v obliki animirane dokudrame sprehodi skozi skoraj pet desetletij.

Adam Jacek Winkler kot poljski begunec v Parizu živi življenje brez omejitev in želi spremeniti svet. V njegov avanturizem radikalno posežejo 80. leta, ko se iz Francije odide borit proti Sovjetom v Afganistan, na stran poveljnika Masuda. V luči 11. septembra 2011 njegova zgodba odseva usodo posameznika v odnosu do zgodovinskega dogajanja ter pogled človeka na lastno usodo.

Čarobna gora predstavlja drugi del filmske trilogije v čast junaštvu, ki se je začela s filmom Crulic – Potovanje na drugi svet. Oba pripovedujeta o posamezniku, ki se sooča z lastno smrtjo in želi življenju dati smisel. Če je bil Crulic kafkovski, od družbe preklet lik, je Winkler romantični junak, izgubljeni vitez 20. stoletja, čigar začetki so trdno zasidrani v zgodovino človeštva. Z bojem proti »zlu« želi življenju dati smisel. Za romantične junake sta »dobro« in »zlo« močni ideji z jasnimi mejami. Takšna življenja se pogosto sklenejo v boju in ne mine dan, da Winkler ne bi bil pripravljen umreti za svoje ideje. Zanj je smrt le merilo človekovih junaških dejanj.

Film v vizualnem smislu združuje stvarne elemente in ilustracije ter tako pričara nadrealistični učinek. Med »stvarnim elementi« so fotografije iz arhiva Adama Jacka Winklerja; nekatere je posnel v Afganistanu, druge prikazujejo njega samega. Avtor uporablja tudi reference iz zgodovine filma, večinoma iz obdobja nemega in črno-belega filma.

Film Čarobna gora je tako kot življenje Adama Jacka Winklerja hkrati komičen, poetičen, ciničen, zabaven in tragičen, saj preigrava kompleksen razpon človeških čustev in arhetipskih vrednot, ki ustvarjajo samo srž človeštva.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki